Uit het paradijs

t/m 26 oktober 2025
60 jaar geleden verscheen De mens en zijn symbolen van Carl Gustav Jung. Het boek vond veel weerklank onder kunstenaars. Jungs visie op de mens en de kunst, het onbewuste en het symbool, vormt de inspiratie voor de tentoonstelling Uit het paradijsKunst, mythologie, psychologie, die van 29 maart t/m 26 oktober 2025 bij ons te zien is.
Druk op een afbeelding om te vergroten.

Heden en verleden

Immense spiraalvormige schilderingen, getufte ‘Joshua trees’, en slangen die het gezicht van een vrouw omlijsten terwijl zij daar onbewogen onder blijft. In de tentoonstelling Uit het paradijs beloopt de bezoeker labyrint-achtige paden langs hedendaagse en moderne kunst en enkele bijzondere historische werken: van grafiek van Salvador Dalí en Rembrandt tot videokunst van Guido van der Werve en fotografie van Juul Kraijer. Centraal staat ‘de reis van de mens’, geïnspireerd op het werk van diepte­psycholoog C.G. Jung en mythedeskundige Joseph Campbell. Hun werk is al jaren een inspiratie­bron voor vele kunstenaars, filmmakers (de ‘Hollywoodfilm’) en romanschrijvers. In Uit het paradijs wordt de bezoeker zelf mee op reis genomen. Om vanuit de veilige omgeving – het paradijs – via obstakels uiteindelijk gelouterd naar huis terug te keren.

Image
De ‘Joshua trees’ van Sanne Bax. Foto: Siny Scholte Aalbes-Schomaker.

Deelnemende kunstenaars

In Uit het paradijs is werk te zien van Sanne Bax, Charlotte Caspers, Nel Klaassen, Stan Klamer, Juul Kraijer, Ralf Kokke, Thomas Trum en Guido van der Werve. Bijzondere bruiklenen zijn o.a. Rembrandts Verloren zoon en Dali’s Divina Commedia, uit onder meer de collecties van Museum Helmantel, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Embassy of the Free Mind en Museum Krona. Met dank aan Special Arts, atelier voor ‘outsider art’, is ook werk te zien van Guus Schut, Wijnand de Vries, Anna Worrel en Lenneke Zoeteman.
Image
Bekering van Paulus op de weg naar Damascus, Schelte Adamsz. Bolswert naar ontwerp van Peter Paul Rubens.

Beleving

De route van kronkelige paden langs de verschillende werken in de tentoonstelling vormt een labyrint. De expositievormgeving speelt met het zicht van de bezoeker die soms zicht, soms half-zicht, soms geen zicht heeft. Net als op de wegen die mensen in hun eigen leven bewandelen en waarlangs zij zich ontwikkelen. Christelijke mythen en symbolen die (ook) in de tentoonstelling te zien zijn, krijgen in deze kunstzinnige spiegeling van de ‘reis van de mens’ een nieuwe betekenis. Kunst, mythologie en psychologie gaan in de tentoonstelling Uit het paradijs hand in hand.
Image

Activiteiten

  • Zaterdag 10 mei 2025: Verdiepingsmiddag met Bert van der Woude, voorzitter van de Studiekring Drewermann Nederland, en Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum.
  • Woensdag 21 mei, zaterdag 28 juni, woensdag 16 juli en zaterdag 16 augustus: Labyrintwandeling door Hans Baars op het grasveld naast het klooster.
  • Zondag 28 september: Familieactiviteit 'Slangen zijn niet eng!'.
Logo Bijbels Museum
Uit het paradijs is een coproductie van het Bijbels Museum en Museum Krona. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Vermeulen Brauckman Stichting, het Cultuurfonds (mede dankzij het Pijlfonds), J.B. Scholtenfonds, Fonds Kerk en Wereld, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds en Stichting De Zaaier.
Afbeelding bovenaan de pagina: Spawn (videostill) van Juul Kraijer

Ontvang nieuwtjes en tips met onze nieuwsbrief

Momentje...

U bent aangemeld!