De kinderen van de Twaalf­apostelen­boom

Als je op het Klooster toeloopt zie je op het veld voor de kloostermuur twee bomen. Boompjes eigenlijk, niet zo imposant.

Twaalf takken

Dit zijn de kinderen van de Twaalf­apostelen­boom, een heel oude Linde, nog geplant door de Kruisheren in de zestiende eeuw. Twaalf takken heeft deze Linde, die volgens de overlevering de twaalf volgelingen van Christus symboliseren. De boom wordt daarom Twaalf­apostelen­boom genoemd. Het is een thuis voor vleermuizen en Bonte Vliegen­vangers en vormt de inspiratiebron voor kunstenaars die deze oude boom graag tekenen. Het gevoel dat een levend organisme zo oud is dat het de oorspronkelijke bewoners van dit klooster heeft meegemaakt, is heel bijzonder. Maar de twaalf takken worden te zwaar en de boom splijt. Regenwater vindt zijn weg naar binnen en doet de stam rotten. In een winterstorm in 2007 waait de boom om.

De Twaalfapostelenboom op een ets van Johan Hemkes uit 1937.
De Twaalfapostelenboom op een ets van Johan Hemkes uit 1937.

Enten

Een buurtbewoner neemt een deel van het hout mee en behandelt het tegen houtworm. In 2020 schenkt hij het aan Museum Klooster Ter Apel. Zo is de oude boom weer thuis. De twee kinderen zijn enten, in 2002 genomen. Samen met het wortelstelsel van de oude boom, dat nog gewoon onder de grond zit, leeft de Twaalf­apostelen­boom in deze kinderen voort.

Ontvang nieuwtjes en tips met onze nieuwsbrief

Momentje...

U bent aangemeld!