Snijbiet

De weersvoorspellingen voor vandaag waren niet best en ook Buienradar voorzag voor onze regio onheilspellende regenbuien, maar zoals zo vaak in het leven, viel het allemaal weer reuze mee en hebben we met een kleine groep heel veel in de tuin kunnen doen.

Felrode bladstengels

Veel kruiden sterven in deze tijd van het jaar af waardoor het onkruid beter zichtbaar wordt en we heel wat zakken onkruid en bladafval hebben verzameld. Niet alle kruiden sterven af, sommigen zijn nu zelfs op hun mooist, als je er oog voor hebt natuurlijk. Neem bijvoorbeeld de snijbiet (Beta vulgaris subsp. cicla var. flavescens) met zijn prachtige felrode bladstengels.

De snijbiet in onze tuin.
De snijbiet in onze tuin.

Oude groente

Het is een heel oude groente die duizenden jaren geleden al werd gegeten. De Romeinen hebben zaden meegenomen naar Europa. Zo is de voorouder (wilde biet) van onze rode- en snijbiet hier terechtgekomen. In de 19e en 20e eeuw is men begonnen met de veredeling van deze groente. Snijbiet (in sommige streken ook wel warmoes genoemd) is tweejarig, maar wordt veelal eenjarig geteeld, en behoort tot de amarantenfamilie.

Smaak

Het is een bladgroente, waarvan zowel de bladeren als de bladstelen rauw en gekookt kunnen worden gegeten. De bladeren kunnen bereid worden als spinazie en de stengels zoals bleekselderij of als asperge. De smaak komt deels overeen met die van spinazie, maar ook de smaak van rode biet is in het blad te herkennen.

Teelt

De teelt van snijbiet is heel eenvoudig. Het kan in maart en april ter plaatse (in de volle grond) worden gezaaid. Soms wordt nog een tweede keer in juli en augustus gezaaid voor een late oogst. Pas wel op voor de slakken, die zijn er namelijk ook gek op. Beter is het om snijbiet voor te zaaien in kleine potjes en ze eerst op een veilige plek wat groter te laten worden. De rij-afstand voor de teelt voor het blad is circa 20 centimeter en in de rij is de plantafstand zo’n 5 centimeter. Als de plant 10 tot 15 centimeter hoog is kan het blad worden afgesneden. Na enkele weken kan de hergroei ook weer geoogst worden. Dat kan tot eind september. Voor de teelt van de bladstelen wordt er ruimer gezaaid (of geplant) op een rij-afstand van 40 tot 45 centimeter en in de rij uitgedund tot een plantafstand van 30 tot 35 centimeter. Hierdoor ontstaan er forsere planten die grote bladeren met dikke, vlezige bladstelen hebben. De stelen kunnen worden gegeten als een soort asperge, maar ze hebben wel veel minder smaak dan asperges.

Hoofd Kruidentuin Nico Rookmaker.Nico Rookmaker    
28 september 2024

Ontvang nieuwtjes en tips met onze nieuwsbrief

Momentje...

U bent aangemeld!