Vezelhennep

Vandaag was het bijzonder broeierig en warm weer. Niet erg prettig om met je hoofd naar beneden onkruid te wieden. In deze tijd van het jaar zijn er nog een paar planten die op hun mooist zijn. Bijvoorbeeld de vezelhennep (Cannabis sativa). Op dit moment heeft het al een indrukwekkende 3 meter hoogte bereikt en het groeit nog steeds!

Familie van...

Deze hennepsoort is familie van de welbekende wietplant. Ook vezelhennep bevat de hallucinerende stof delta-8 en delta-9 tetrahydrocannabinol (THC). Vezelhennep (industriële hennep) bevat echter niet meer dan 0,3% THC terwijl cannabis tussen 3 en 20% THC bevat. Dat is overigens niet helemaal in overeenstemming met wat ik bezoekers vaak voorhoud. Ik zeg namelijk altijd dat je 3 hectare vezelhennep zou moeten moet oproken voor hetzelfde effect als het “echte spul”. Dat valt wel mee dus.

Vezelhennep in onze tuin.
Vezelhennep in onze tuin.

Oost-Azië

Hennep is een tweehuizige, eenjarige plant die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt, maar nu overal ter wereld wordt verbouwd. Het bloeit met groenachtige bloemen. De meeldraadbloemen (mannelijk) staan in pluimen en de stamperbloemen (vrouwelijk) staan in de bladoksels in aren. Vezelhennep werd al ruim voor het begin van onze jaartelling in China aangewend en bereikte Europa in de middeleeuwen.

Kleding

Tot de Tweede Wereldoorlog was hennep een belangrijke vezel voor het vervaardigen van kleding. Daarna werd het verdrongen door katoen en synthetische stoffen. Nu is het echter bezig met een comeback en wordt er weer veel kleding van hennepvezels verkocht.

Andere toepassingen

De vezels van de bast zijn bijzonder sterk en lang en er wordt van oudsher touw van gemaakt. Henneptouw is erg sterk en wordt nog steeds zowel in de landbouw als scheepsbouw veel gebruikt. Het wordt als dichting gebruikt tussen de houten delen van schepen, het breeuwen. Hennep was eeuwenlang het standaard canvas voor zeilen uit de scheepvaart en tenten. De term ‘canvas’ is afgeleid van het woord ‘cannabis’. De houtachtige delen kunnen gebruikt worden als stro voor knaagdieren en paarden. Ook hebben ze een hoge verbrandingswaarde en weinig asvorming, waardoor ze een goed alternatief voor brandhout zijn. De zaden zijn eetbaar en voedzaam voor mens en dier en er kan hennepzaadolie uit worden geperst.

Medicijn

Medicinaal gebruik in de vorm van cannabis is in veel landen toegestaan. Meestal wordt medicinale cannabis niet gerookt, maar gedronken als thee of ingenomen met een speciale verdamper. Medicinale cannabis helpt bij chronische pijn, verminderde eetlust, misselijkheid en ernstige spierkrampen. In Europa werd cannabis van oudsher al verbouwd in medicinale kruidentuinen (onder andere in die van het Muiderslot) ter behandeling van allerlei ziekten en aandoeningen.

Hoofd Kruidentuin Nico Rookmaker.Nico Rookmaker  
19 augustus 2023

Ontvang nieuwtjes en tips met onze nieuwsbrief

Momentje...

U bent aangemeld!